Is Stevia gezond? Je leest er hier alles over!

Is stevia gezond?

 

Is Stevia gezond of niet? Lees hier alle gezondheidsvoordelen en leer meer over dit onderwerp. 

 

Over dit onderwerp zijn de meningen verdeeld. De een vindt het gezond en de andere ongezond omdat het toch een zoetstof is, maar wat zijn nou de feiten? Wat voor gezondheidsvoordelen brengt Stevia met zich mee en waar kan je Stevia goed in gebruiken?

 

 

 1. Wat is Stevia?

 

Stevia is afkomstig van de bladeren van de plantensoort Stevia rebaudiana, afkomstig uit Brazilië en Paraguay. Stevia is een natuurlijke suikervervanger en zoetstof. De Stevia bladeren bevatten stevioglycosiden, die deeltjes zijn ongeveer 250 tot 300 keer zoeter dan normale suiker.

 

Omdat de kracht van Stevia zo groot is, heb je maar een klein beetje nodig in de verwerking van bijvoorbeeld een recept. Om de poeder te verkrijgen worden de bladeren eerst in water geweekt en tot pulp vermalen. Dit zorgt ervoor dat de stevioglycosiden in het water terechtkomen. Vervolgens worden de stevioglycosiden uit het water gefilterd en worden er nog wat stofjes verwijderd die er niet bij horen. Nadat dit klaar is, hou je een witte poeder over met vrijwel uitsluitend stevioglycosiden.

 

Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie is alleen puur-stevia extract toegestaan in voedingsmiddelen en dranken. Puur-stevia extract bestaat uit 95% of meer stevioglycosiden. Waar je op moet letten bij pure-stevia, is dat de volgende ingrediënten niet zijn toegevoegd: aspartaam, erythirol, sucralose en maltodextrine.

 

 

 1. Voordelen

 

Stevia is dus een natuurlijke zoetstof en brengt een x aantal goede voordelen met zich mee, als:

 

 

 • Bevat weinig calorieën

 

 

Stevia bevat geen calorieën (0 kcal per 100 gram), waardoor het een stuk gezonder is om de zoetstof te verwerken in recepten. Hierdoor kan de zoetstof ook bijdragen bij afvallen, aangezien in suiker vrij veel calorieën zitten. 1 eetlepel suiker bevat namelijk al 60 calorieën.

 

Ook heb je dus weinig van de zoetstof nodig, aangezien de concentratie erg hoog is. Dit scheelt dus ook enorm met de hoeveelheid zoetstof die je binnenkrijgt. Zo bevatten onze eiwitpoeders per portie (25 gram = 2 schepjes) maar 0,2 gram Stevia en smaken alsnog zoet genoeg.

 

 

 • Geen invloed op de bloedsuikerspiegel

 

Als je suiker eet, dan krijg je een hoge bloedglucosepiek. Je lichaam moet dan insuline aanmaken om dit weer naar beneden te krijgen. Het voordeel van Stevia, is dat Stevia ervoor zorgt dat je geen bloedglucosepiek krijgt en daardoor ook geen insulinepiek na het eten.

 

Veel glucose zorgt er namelijk voor dat je insuline huishouding van slag raakt en dat is slecht voor jouw hongerregulatie en gewicht.

 

 

 • Hittebestendig

 

Stevia kan goed tegen hoge temperaturen en is daarom een goed ingrediënt om te gebruiken in recepten. Denk hierbij aan muffins, gezonde pannenkoeken of andere lekkere gerechten. Bij Green Harvey zijn er tal van recepten te vinden. Klik hier om de recepten te bekijken.

 

 

 • Tandvriendelijk

 

Suiker staat erom bekend dat het niet goed is voor je tanden. Dit komt doordat suiker zuren aanmaakt, die ervoor kunnen zorgen dat jij gaatjes krijgt. Stevia maakt die zuren niet aan, waardoor je er dus ook geen gaatjes door krijgt.

 

 

 1. Nadelen

 

Om alles op een rijtje te zetten, zijn hieronder een aantal nadelen te vinden van Stevia:

 

 

 • Duurder dan normale suiker

 

Doordat Stevia een uniek product is, is Stevia duurder dan normale suiker.

 

 • Kan je trek in zoet aanwakkeren

 

Doordat Stevia een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren.

 

 • Bittere nasmaak

 

De smaak van Stevia wordt niet intenser, naarmate je er meer van gebruikt. Dit is anders dan bij suiker, maar als je dus te veel Stevia gebruikt kan je een bittere nasmaak krijgen. Ook vinden sommigen dat Stevia sowieso een wat metaalachtige nasmaak heeft.

 

 

 1. Hoe te gebruiken?

Zoals eerdergenoemd, kan Stevia goed in baksels gebruikt worden, maar zeker ook in diverse andere recepten om het wat zoeter te maken. In onze eiwitpoeders zit Stevia als natuurlijke zoetstof verwerkt, waardoor jij geen extra Stevia hoeft toe te voegen en kan genieten van heerlijke recepten. Klik hier om onze Vegan eiwitpoeders met de lekkerste smaken te ontdekken.