Hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken?
Onze 6 krachtige tips om jouw immuunsysteem te versterken!
Jouw immuunsysteem beschermt je lichaam tegen infecties, ziekten, toxines, allergische stoffen en zorgt voor herstel na blessures. Het immuunsysteem bestaat uit een complex netwerk van cellen, weefsels en organen.
Het is dan ook erg belangrijk dat jouw immuunsysteem sterk is, zodat het zijn werk kan doen. Hieronder zijn een aantal tips te lezen hoe jij jouw immuunsysteem kan versterken:
- Voeding
Het is mogelijk om jouw immuunsysteem te verhogen door de juiste voeding te eten. Denk hierbij aan voldoende groente en fruit. De volgende voeding helpt bij het verhogen van jouw immuunsysteem:
- Vezels > Dit houdt de darmflora gezond. Wanneer je namelijk een verstoorde balans hebt, kan de darmwand zijn beschermende werking verliezen. Hiermee gaat de barrière verloren die ons lichaam juist moet beschermen tegen gevaarlijke bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde stoffen.
- Eiwitten > Eiwitten zijn de bouwstenen voor afweerstoffen en enzymes die indringers kunnen opruimen. Ook zijn eiwitten nodig om te herstellen van infecties en wonden. Zorg dus dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt. Probeer bijvoorbeeld onze Vegan eiwitpoeders met superfoods!
- Vitamine C > Vitamine C is de belangrijkste voedingsstof voor ons immuunsysteem. Het ruimt vrije radicalen op in jouw lichaam en zorgt er zo voor dat je lichaam tegen oxidatieve stress wordt beschermd. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand, waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen worden gevormd in de cel dan normaal is.
- Vitamine D > Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, celgroei, het immuunsysteem en nog veel meer. Bij een tekort aan vitamine D, gaat de natuurlijke afweer achteruit en ben je meer vatbaar voor bacteriën en virussen.
- Noten > In noten zit het mineraal selenium, dat ervoor zorgt dat jouw immuunsysteem wordt versterkt.
- Knoflook > In knoflook zit het stofje allicine, wat ervoor zorgt dat je niet verkouden wordt.
- Omega-3: Omega-3 vetzuren hebben een anti-inflammatie werking. Door de bescherming tegen inflammatie, wordt het immuunsysteem gestimuleerd.
- Zink: Zink is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam en speelt een belangrijke rol binnen ons immuunsysteem. Door zink in combinatie met vitamine C te nemen, heb je een minder grote kans om verkouden te worden.
- Slaap voldoende
Wanneer je gaat slapen kan jouw lichaam zich focussen op herstel. Daarom is een nachtrust van zo’n 7-9 uur aanbevolen en op die manier behoud je een goed immuunsysteem.
- Beweging
Voldoende in beweging blijven is goed voor jouw bloedsomloop en heeft een inflammatie remmend effect op jouw lichaam. Het is aanbevolen om zo’n 3 – 4 keer week te sporten. Een halfuurtje per dag wandelen of fietsen draagt ook al bij aan jouw immuunsysteem.
- Behoud een gezond gewicht
Als jij last hebt van overgewicht of ondergewicht, dan heeft dit een negatief effect op jouw immuunsysteem. Door overgewicht wordt de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen verminderd terwijl er meer ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt.
Heb jij moeite met afvallen en de juiste voeding? Probeer bijvoorbeeld ’s ochtends eens een van onze ontbijtrecepten. De recepten bevatten alleen goede ingrediënten, zijn heerlijk en bevatten Vegan eiwitpoeder. De Vegan eiwitpoeders zorgen voor een vol gevoel, waardoor je ook minder gaat snacken.
- Vermijd stress
Als je dagelijks stress ervaart, wordt dit een probleem voor jouw immuunsysteem. Stress is niet goed voor jouw hormoonhuishouding en stress ontregelt het hormoon ‘cortisol’. Als dit hormoon dus achteruitgaat, dan zorgt dit voor een verminderd immuunsysteem en ben je vatbaarder voor infecties.
Probeer dan ook zoveel mogelijk stress te vermijden en voldoende rust/reflectie momenten in jouw dag in te plannen.
- Hygiëne
Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Een virus kan namelijk op de huid van je hand komen te zitten en wanneer jij aan je gezicht zit of iets eet met je handen, dan kan het virus jouw lichaam binnendringen.
Een virus is verpakt in een laagje eiwitten en vetten. Wanneer je jouw handen wast, lost dat vet op en valt de structuur van het virus uit elkaar. Ook alcohol zorgt voor deze werking.