Ontdek de krachtige voordelen van maca poeder voor jou!

Ontdek de voordelen van Maca poeder voor jou!

 

Verbetering van haar, huid, nagels en nog zoveel meer? Je hebt de superfood vast wel eens voorbij horen komen, namelijk: ‘Maca poeder’.

 

Wellicht wil je het al een tijd lang gebruiken, maar weet je niet precies waar het vandaan komt, wat de voordelen zijn en hoe je Maca poeder het beste kan verwerken… Dat is precies waar het in deze blog over zal gaan. Maca is namelijk een trend waar vele aan meedoen en waar jij hoogstwaarschijnlijk ook jouw voordeel uit kan halen!

 

Wat is Maca poeder?

 

Maca is een klein knolgewas dat al eeuwenlang verbouwd wordt door de inheemse bevolking van de Andes. De Maca plant van de Brassicaceae familie (de Kruisbloemenfamilie) groeit alleen in de Peruaanse Andes. De knolplant staat bekend voor zijn therapeutische -en libido verhogende eigenschappen en is door Peruanen al hele lange tijd gebruikt als voedsel- en geneeskrachtige plant. De plant groeit alleen op een hoogte van meer dan 3500-4000 meter.

 

Om Maca tot eindproduct voor de consument te maken, wordt de wortel eerst zongedroogd en vervolgens vermalen. De poeder wordt dan door diverse merken verkocht aan de consument in de vorm van zakken of potten.

 

Ook in onze proteïnes zit hoogwaardige Maca poeder. Gele Maca poeder bevat bijna alle essentiële aminozuren en een grote hoeveelheid vitaminen zoals vitamine A, B1, B2, B3 en C.  Ook is Maca rijk aan meer dan 15 mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en calcium. Ijzer in Maca helpt bij het herstellen van rode bloedcellen, wat bevorderlijk is bij bloedarmoede en hart- en vaatziekten. Calcium in Maca zorgt ervoor dat de gezondheid van de botten wordt bevorderd, omdat calcium hier een essentiële voedingsstof voor is.

 

 

Wat zijn de voordelen?

 

Maca poeder kent velen voordelen en is niets voor niets zo populair onder mannen en vrouwen. Maca poeder heeft een nootachtige -en vrij zoete geur/smaak en ook heeft Maca iets weg van versgebakken brood. Maca poeder is een echte must have om te hebben in jouw keuken, want:

 

1. Maca geeft een energie boost

 

Maca is een adaptogene plant die bekend staat om zijn energie verwekkende eigenschappen. Maca zorgt ervoor dat zowel de fysieke als mentale energie wordt verhoogd en stimuleert ook testosteron niveaus. Testosteron is een zeer belangrijk hormoon bij vrouwen. Het is belangrijk om testosteron op peil te houden, zodat o.a. ook de kans op depressie wordt verlaagd. 

 

2. Maca verminderd stress

 

Maca poeder beschikt over een hoog gehalte aan vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat stress wordt verminderd. Maca bevat veel vitamines en mineralen, waaronder: vitamine A, B1, B2, B3, B6 en C. Vitamine B1, B3 en C dragen bij aan een heldere geest, waardoor stress dus wordt verminderd.

 

3. Verbeterd libido bij mannen en vrouwen

 

Er zijn vele onderzoeken geweest of Maca daadwerkelijk het libido verbeterd, maar er zijn hier echter geen wetenschappelijke onderzoeken over. Wel hebben meerdere mannelijke deelnemers van een test aangegeven dat hun libido omhoogging. Maca wordt ook wel ‘natuurlijke Viagra’ genoemd, maar er is te beperkt bewijs om te kunnen stellen dat Maca daadwerkelijk het libido verhoogt. 

 

4. Goed voor de hersenen

 

Maca zorgt ervoor dat het vermogen om te leren en het geheugen wordt verbeterd. Dit effect is naar aanleiding van meerdere testen aangetoond en is wederom te danken aan het hoge aantal vitamines en mineralen. Magnesium in Maca draagt namelijk bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij de concentratie, ijzer draagt bij aan en normaal probleemoplossend vermogen en zink helpt je bij geestelijke druk en spanning. Vitamine B1 zorgt weer voor een goede geestelijke balans en vitamine B6 draagt bij aan de hersen- en zenuwfunctie die betrokken zijn bij je leervermogen.

 

5. Is goed voor jouw stemming

 

Maca zorgt voor een vermindering van angst en klachten bij een depressie. Dit komt doordat Maca de unieke voedingsstof 'macamide' bevat die erom bekend staat depressie en angst te verminderen. Ook bevat Maca anti-oxidanten, genaamd flavonoïden, die verband houden met het verbeteren van de stemming en het verminderen van angstgevoelens.

 

6.  Verhoogde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen

 

Bij vrouwen heeft Maca een positief voordeel op de vruchtbaarheid. Meerdere studies hebben aangetoond dat Maca het vermogen om zwanger te raken verhoogt. Maca zou de kwaliteit en productie bij mannen van zaadcellen en bij vrouwen van eicellen verhogen. Hierdoor is er bij vrouwen een grotere kans om zwanger te raken.

 

7.  Goed voor haar, huid en nagels

 

Doordat Maca zo rijk is aan goede vitamines en mineralen, heeft dit ook een positief effect op haar, huid en nagels. Bovendien staat Maca erom bekend dat dit een positief effect heeft op de hormonale balans, waardoor onder andere acne en andere huidproblemen kunnen verdwijnen. Dit komt doordat Maca werkt als een adaptogeen. Een adaptogeen is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering van de productie van onze eigen hormonen én een betere balans tussen de hormonen.

 

8. Goed voor het immuunsysteem

 

Maca bevat een hoog gehalte aan eiwit (bijna 5 keer zoveel eiwitten per portie dan aardappelen) en vezels. De inname van voldoen eiwitten zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt versterkt, weefselherstel wordt bevorderd en dat jouw energieniveaus omhooggaan. Met een verhoogd immuunsysteem ben je minder snel vatbaar voor verkoudheid en andere ziekten. Door het hoge aantal eiwitten zorgt Maca er ook weer voor dat spiermassa wordt verhoogd en dat spieren sneller herstellen.

 

9. Verlichting van symptomen tijdens de menopauze

 

Vaak hebben vrouwen tijdens de menopauze last van stemmingswisselingen en lage energieniveaus. Dit is natuurlijk super vervelend, maar door de vele goede eigenschappen van Maca, zorgt de wortel ervoor dat angstgevoelens en stemmingswisselingen worden verminderd. Dit komt onder andere weer doordat Maca werkt als een adaptogeen, dat het lichaam aanzet tot verbetering van onze eigen hormonen én een betere balans tussen de hormonen. Vooral bij het ouder worden is het van belang dat de hormonen goed in balans zijn, want tijdens de overgang gaan de hormonen, oestrogeen en progesteron, dan flink schommelen en afnemen. 

 

Verwerken van Maca poeder

 

Wat is de beste manier om Maca te verwerken? Er zijn meerdere goede mogelijkheden om Maca te verwerken, zoals:

 

  • In yoghurt

Maca poeder smaakt heerlijk in (plantaardige) yoghurt/kwark. Voeg wat vers fruit toe en je kan de dag op een gezonde en heerlijke manier beginnen.

  • In een smoothie

Stop jouw favoriete smoothie ingrediënten in een blender en voeg hier een theelepel Maca poeder aan toe. Dit geeft een heerlijke smaak. Benieuwd naar goede smoothie recepten met Maca poeder? Klik hier om onze Vegan en gezonde recepten te bekijken!

  • Bananenbrood 

Iedereen houdt van een warm stuk bananenbrood aan het eind van de middag of in het begin van de ochtend. Bananenbrood krijgt een nóg lekkerdere smaak, door er 1 a 2 eetlepels Maca poeder aan toe te voegen. Zo krijg je een wat nootachtige smaak in jouw bananenbrood, heerlijk!

  • Overige baksels

Naast de verwerking van Maca in yoghurt, een smoothie of bananenbrood is Maca poeder zo’n ingrediënt dat je aan nog veel meer kan toevoegen, waardoor het gerecht een echte boost krijgt. Zo kan je Maca poeder ook verwerken in muffins, cupcakes, andere gezonde broden en (bananen)pannenkoeken.

 

 

Green Harvey proteïnes

 

Naar aanleiding van de geweldige voordelen, zoals de energie boost, het verminderen van stress, verbetering van haar, huid en nagels etc. is het daarom ook geen verrassing dat wij de bewuste keuze hebben gemaakt om Maca poeder in de ingrediëntenlijst van onze proteïnes (berrylicious, cookie dough en vanilla) te verwerken. Ook onze proteïnes zijn gemakkelijk te verwerken in de bovenstaande opgesomde gerechten.

 

Meer informatie over de werking/voordelen van de ingrediënten in onze proteïnes? Klik hier.