Weet jij niet precies wat nou de voor- en nadelen zijn van soja? Je leest in deze blog alles over soja!

De voor- en nadelen van soja!

 

Over soja hoor je de laatste tijd voornamelijk negatieve berichten. Maar hoe zit het nou precies en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest er hier alles over!

 

Wat is soja?

 

De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant, die als grondstof voor veel sojaproducten wordt gebruikt. De soja die wij in Nederland gebruiken, komt voornamelijk uit Zuid-Amerika. Er zijn veel producten waar soja in wordt verwerkt, zoals:

 

  • Sojamelk
  • Tofu
  • Tempeh
  • Sojasaus
  • Sojaolie
  • Vegetarische producten op basis van soja

 

 

Voordelen sojavrij eiwitpoeder

 

Hoewel er momenteel vaker negatieve berichten binnenkomen over soja, dan positieve bevat soja ook een aantal positieve onderdelen:

 

- Rijk aan eiwit > Soja is rijk aan eiwit, waardoor het vaak in eiwitpoeders wordt verwerkt.

- Onverzadigde vetten > Soja bevat onverzadigde vetten, wat betekent dat dit goede vetten zijn.

- Rijk aan ijzer > Soja is rijk aan ijzer en ijzer is weer goed voor de vorrming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen.

- Rijk aan Vitamine B1 > Thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

- Glutenvrij > Soja is van nature glutenvrij, wat goed is voor mensen met een intolerantie.

 

 

Nadelen sojavrij eiwitpoeder

 

Bij het gebruik van producten waar soja in is verwerkt, moet je rekening houden met een x aantal mogelijke nadelen:

 

- Kan allergieën en kruisallergieën veroorzaken > Soja is een mogelijk allergeen en moet daarom op de verpakking worden vermeld. Mensen die allergisch zijn voor peulvruchten, zoals pinda's moeten voorzichtig zijn. Dit komt door de mogelijke kruisbesmettingen.

- Verslechterde hormoonbalans > Soja bevat phyto-oestrogeen, ons lichaam beschouwt dit als natuurlijke oestrogeen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker. Bij vrouwen kan het oestrogeen dominantie veroorzaken, wat weer gelinkt wordt aan onvruchtbaarheid, menstruatieproblemen en het risico op kanker en dan met name borstkanker.

- Beperkte aanwezigheid van aminozuur methionine > Methionine is een essentieel aminozuur en wordt dus niet door het lichaam zelf aangemaakt. Methionine moet je uit eiwitrijk eten halen en als jij soja eet als eiwitbron, dan kan er een tekort ontstaan.

 

 

In onze Vegan eiwitpoeders hebben wij door de negatieve kant van soja op bijvoorbeeld jouw hormoonbalans ervoor gekozen om geen soja toe te voegen aan onze Vegan eiwitpoeders. Om te zorgen voor een goede proteïne bron hebben wij juist gekozen voor bruine rijst eiwit en erwten eiwit.

 

Bekijk onze Vegan eiwitpoeders met diverse superfoods!