Waarom rust met sporten zo belangrijk is! Lees hier alle ins and outs over dit onderwerp.

Waarom rust met sporten zo belangrijk is!

 

Behaal nog meer resultaten door voldoende rust!

 

Iedereen wilt in de sportschool zoveel mogelijk progressie maken. Dit bereik je door consistent de juiste spiergroepen te trainen die jij sterker wilt maken. Naast de consistente training is rust nemen een erg belangrijk onderdeel om jouw doelen te behalen.

 

 

Waarom heb je rust nodig?

 

Als je aan het trainen bent, push je jezelf vaak tot het uiterste en dit geeft een voldaan gevoel. Daarom ben je sneller geneigd om terug te gaan en je vorige prestaties te overtreffen.

 

Pas alleen op dat je wel genoeg rust krijgt. Wanneer je namelijk door en door gaat met trainen, dan krijgen je spieren niet de kans om te herstellen en kan dit averechts werken. Jouw belastbaarheid en kracht kunnen dan namelijk afnemen.

 

Als je juist voldoende rust pakt, dan herstel je goed genoeg om met goede energie de volgende training in te gaan. Ook hebben je spieren dan de tijd om te groeien, waardoor je meer progressie maakt. Spieren groeien namelijk niet tijdens je training, maar tijdens de herstelfase.        

 

 

Hoeveel rust heb je nodig?

 

Hoeveel rust je nodig hebt is afhankelijk van wat jouw lichaam aangeeft. Aanbevolen is zo’n 2 dagen rust per week, maar je voelt snel genoeg door de week heen hoeveel rust jouw lichaam nodig heeft. Het is dan ook goed om voor elke training te peilen hoe jouw energielevel is en stel dat zit erg laag, dan is het verstandig om de dag daarna bijvoorbeeld een rustdag in te plannen.

 

 

Fitness tips:

 

 1. Verminder je koolhydraten op rustdagen

 

Op trainingsdagen is het belangrijk dat je voldoende energie binnenkrijgt en dit haal je grotendeels uit koolhydraten. Wanneer je een rustdag hebt, heeft je lichaam minder koolhydraten nodig dus daarom is het goed om jouw hoeveelheid koolhydraten dan te verminderen. Zeker als je wilt afvallen, want jouw lichaam zal dan andere energiereserves (zoals jouw vetopslag) gaan aanspreken.

 

 2. Slaap voldoende

 

Een belangrijk onderdeel om jouw spieren te herstellen, is voldoende slaap. Jouw lichaam heeft voldoende slaap nodig om de beste resultaten te verkrijgen. Iedereen heeft zo’n 7-8 uur slaap nodig.

 

 3. Eet voldoende eiwitten

 

Eiwitten zijn erg belangrijk om binnen te krijgen als je aan het sporten bent. Het beste is om Vegan eiwitpoeder binnen 2 uur na jouw workout in te nemen. Dit zorgt voor spiergroei en sneller herstel van spieren.

 

Voor spieropbouw wordt een calorieoverschot van 300-500 calorieën aangeraden. Het wordt aangeraden om 1,5 – 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te eten, wanneer jij spiergroei als doel hebt. Stel jij weegt 60 kilo, dan zou dit 102 gram eiwit per dag zijn.

 

Met onze Vegan eiwitpoeder bomvol superfoods, kan je de lekkerste recepten maken na jouw training zoals een aardbeien-kokos smoothie.

 

 4. Verminder stress

 

Stress is een boosdoener bij fitness en op vele andere fronten in jouw leven. Stress kan je progressie en herstel namelijk bij fitness enorm in de weg staan. Stress beïnvloedt jouw immuunsysteem en slaap- en eetpatroon, waardoor je hormonen aan kan maken die ervoor zorgen dat je eerder aankomt dan afvalt.

 

Om stress te verminderen, kan je diverse boeken lezen, aan meditatie doen, mindfulness trainen, in een dagboek schrijven en nog veel meer.

 

 

Sport jij met of zonder pre-workout op? Lees hier onze blog over de voor- en nadelen van pre-workout.