Tips en trics voor een gezonde hormonale balans

Tips en trics voor een gezonde hormonale balans

 

Heb je jezelf ooit betrapt op een emotionele achtbaan vlak voor je menstruatie? Je bent niet alleen!

 

Die hormonen kunnen behoorlijk lastig zijn, nietwaar? Zelf heb ik al ruim 1000 vrouwen begeleid in mijn praktijk. Allemaal met hormonale klachten. Ook jij kan de controle terugpakken en je hormonen vóór in plaats van tegen je te laten werken.

 

Symptomen: Is het elke maand weer raak? 

 

Jep, vrouwen kunnen dus behoorlijk veel last ervaren van hun hormonen, geloof me, want ik zie het allemaal in mijn praktijk. Deze vage, uiteenlopende klachten ontstaan dus voornamelijk wanneer je hormonen niet in balans zijn. 

 

Aan de volgende symptomen kun je merken dat je hormonen uit balans zijn:
 • Onregelmatige menstruatie
 • Gewichtstoename of -afname
 • Eetbuien
 • Veel dorst
 • Een opgeblazen buik en spijsverteringsproblemen
 • Huidproblemen zoals acne of eczeem
 • Hoofdpijn (in sommige gevallen zelfs migraine)
 • Haaruitval en broze nagels
 • Stemmingsschommelingen
 • Gevoelens van angst en depressie
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid en slaapproblemen
 • Vruchtbaarheidsproblemen en een laag libido
 • Gewrichts- en/of spierpijn
 • Gevoelens van onrust, nervositeit en overmatig zweten
 • Koude voeten, handen en neus

 

Bekijk ook deze video voor meer voorbeelden. Ik ben erg visueel ingesteld en ervan overtuigd dat dit je zal helpen om de verschillende fasen van je cyclus beter te begrijpen.

 

Tips & Tricks:

 

Zelf heb ik ook jarenlang zitten stoeien met mijn hormonen. Nadat ik al snel voelde dat de pil niet voor mij was en symptomen alleen maar onderdrukte, ben ik mijn leven om gaan gooien en vrouwen gaan begeleiden hetzelfde te doen.

 

1. Een moment van rust

 

Wist je dat je tijdens je menstruatie meer slaap nodig hebt? Het is als een mini-retreat voor je lichaam. Dus, neem die extra lange douche, masseer jezelf met warme olie, en vergeet niet om heerlijk te wandelen. Maar hier is een tip: sla die krachttraining even over. Je lichaam verdient rust.

 

Oh, en over die wijntjes? Je lever heeft het al druk genoeg, dus laten we die even staan. Ga voor een verfrissende kombucha in een fancy wijnglas. Het is net zo lekker en veel vriendelijker voor je lichaam.

 

2. Laat los en ontspan

 

Tijdens je menstruatie laat je niet alleen bloed los, maar ook spanningen en negatieve gedachten. Het is als een innerlijke lenteschoonmaak! Dus, geef jezelf de ruimte om te ontspannen. Stress is geen vriend van je hormonen, dus geef jezelf toestemming om even niets te doen.

 

En vergeet niet om je magnesium aan te vullen. Dit kleine mineraal doet wonderen voor je hormonen. Probeer eens wat magnesium spray voor je menstruatie en voel het verschil.

 

Concreet: Magnesium Tauraat met Vitamine B6 is fantastisch omdat deze combinatie een positief effect heeft op zowel je brein als op de aanmaak van progesteron. Klik hier.

 

Handige tip: Combineer magnesium met de Hormoonsupport Femme van Vitakruid

 

Ontdek hier meer over hoe je deze effectieve kruidenformule kunt innemen voor een betere hormonale balans. Let op: als je medicijnen gebruikt, is het niet aan te raden om kruiden te gebruiken.

 

Oh en! Gebruik de code "charlotteanne10" om 10% korting te krijgen bij Vitakruid.

 

3. Ken je cyclus

 

Een menstruatieapp kan je beste vriend zijn. Het helpt je niet alleen je cyclus beter te begrijpen, maar ook om te anticiperen op veranderingen in je humeur en energieniveau. 

 

Plan je agenda en geef jezelf wat extra liefde als je het nodig hebt.

 

Een veelgestelde vraag die ik vaak in mijn DM's ontvang, is hoe ik mijn menstruatiecyclus bijhoud. Nou, laat me je vertellen, ik heb hier al een jaar lang een handige Cyclus Tracker voor: de Daysy. Het is echt een geweldige tool waar ik niet meer zonder kan.

 

Voorheen nam ik de pil, maar al snel begonnen er vervelende klachten op te treden. Ik was echt op zoek naar een natuurlijkere manier om mijn cyclus te begrijpen en te beheren, en dat is precies wat de Daysy Cyclustracker biedt.

 

In samenwerking met Daysy nl heb ik een kortingscode kunnen regelen. met de code charlotteanne kun je de Daysy mét opberghoesje (voor het reizen) met €5,00 korting bestellen. Klik hier!

 

Eventuele ander apps zijn: Life, Flo of Maya.

 

4. Verwarm je lichaam

 

Warme thee, warme sokken, en warme maaltijden. Ze helpen allemaal om je lichaam te verwarmen en die vervelende krampen te verlichten. 

 

En wist je dat het dragen van warme sokken zelfs je cyclus kan ondersteunen? Dus hup, weg met die blote enkels!

 

5. Iedere dag poepen

 

Het lijkt misschien niet meteen voor de hand liggend, maar een regelmatige stoelgang en een gezonde spijsvertering spelen wel degelijk een cruciale rol bij het handhaven van een goede hormonale balans in het lichaam.

Door regelmatig te poepen, wordt het lichaam geholpen om zich te ontdoen van overtollige hormonen, gifstoffen en afvalstoffen. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde hormonale balans en kan helpen om symptomen van hormonale disbalans, zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en gewichtstoename, te verminderen. Kortom:

Poepen is detoxen! 

 

Nog 1 magisch feitje:

 

Wist je dat: Tijdens de zwangerschap van je moeder, zat de eicel waaruit jij uiteindelijk geboren bent, al in één van de eierstokken van je oma. Een deel van jouw genetisch materiaal heeft dus ooit in je oma gezeten, wat de band tussen oma, moeder en dochter nog magischer maakt! 

 

Tot slot

 

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze informatie en blog voor jullie mag schrijven. Ik geloof dat het begrijpen van onze hormonen een cruciaal onderwerp is voor vrouwen. Dit zijn dingen die we eigenlijk op school hadden moeten leren.

 

Daarom schrijf ik momenteel een e-book ontpillen. Want zeg nou eerlijk, ik zelf had wel graag alle eerlijke informatie gehad bij het maken van de keuze, wel of geen pil.

 

P.S. Samen bereiken we meer dan alleen. Dus deel dit vooral met mensen, vrouwen, vriendinnen of je zusje.

 

P.S.S. Voor de release van mijn aankomende e-book: "ontpillen" (laat je e-mail hier achter: info@charlotteanne.nl) en ontvang als eerste een bericht zodra het online beschikbaar is.

 

Over mij

 

Mijn naam is Charlotte Anne, ik werk als orthomoleculair therapeut [online en offline in de mijn praktijk] waar ik al veel vrouwen heb geholpen bij hormonale klachten, maar ook huidklachten, vermoeidheid en ze echt weer in hun kracht zet. Van klacht naar kracht is mijn motto.

Je kunt een kijkje nemen op mijn website: klik hier.
Of mij volgen via instagram, hier deel ik wekelijks tips: klik hier.

Voel je je vaak uit balans in de week voor je menstruatie? Misschien is het tijd om je hormonen eens onder de loep te nemen. Je kan een gratis kennismakingsgesprek met mij inplannen. Je zit nergens aan vast. Gewoon kijken of we een match zijn. Klik hier.