Hormonale acné: Lees hier alles over wat het precies is en hoe je het kan verhelpen.

Hormonale acné: Wat is het en hoe kan je het verbeteren?

 

Heb jij last van een onzuivere huid en komen de pukkeltjes steeds rond dezelfde plek terug? Dan heb je waarschijnlijk last van hormonale acné, wat natuurlijk erg vervelend is.

 

Hieronder lees je wat er nou precies omgaat in jouw lichaam en wat je eraan kan doen om jouw huid/hormonen te verbeteren.

 

 

Wat is hormonale acné?

 

Hormonale acné wordt eigenlijk altijd gekoppeld aan een disbalans in jouw hormonen. Veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron veroorzaken onzuiverheden als pukkels, mee-eters en een glimmende T-zone. Deze hormonen (vooral testosteron) zorgen er namelijk voor dat je meer olie en talg produceert, wat weer kan leiden tot verstopte poriën. Stress is echter ook een factor dat kan zorgen voor onzuiverheden.

 

Voornamelijk tieners hebben last van hormonale acné, maar het kan ook bij zwangere vrouwen of vrouwen in de overgang voorkomen. Zelfs bij groepen buiten deze selectie kan het voorkomen.

 

 

Hoe herken je hormonale acné?

 

Hormonale acné kan je herkennen doordat pukkeltjes elke keer op de dezelfde plek weer terugkomen. Hormonale pukkels verschijnen voornamelijk rond de kin en kaaklijn (hier is het talgpeil hoger dan bij andere plekken van het gezicht). De intensiteit van hormonale acné is echter per persoon verschillend. Hormonale acné doet zich voor in een patroon van een cyclus, dus komt bijvoorbeeld voornamelijk voor rondom de menstruatie bij vrouwen.

 

 

Verschil hormonale acné bij vouwen en mannen

 

Acné bij volwassenen wordt veroorzaakt doordat de sekshormonen niet goed zijn uitgebalanceerd. Vanaf de puberteit hebben jongens een grote hoeveelheid hormonen (androgenen = mannelijke hormonen), waardoor de talgproductie wordt uitgelokt. Vrouwen maken ook androgenen aan maar veel minder. Bij vrouwen is volwassen acné vaak hardnekkig en blijft vaak na de puberteit aanhouden.

 

 

Hoe kan je hormonale acné verbeteren?

 

Helaas is hormonale acné niet binnen een dag over, maar is er een wat langere periode voor nodig om dit te verbeteren. Hieronder zijn een x aantal punten opgesomd, waardoor jij jouw hormonale acné kan verbeteren:

 

- Focus op slaap > Met een goed slaappatroon wordt stress verminderd en wordt jouw hormonale systeem met slaap ondersteund. Hierdoor kan jouw hormonale systeem beter functioneren. Probeer elke nacht 8 uur slaap aan te houden.

 

- Voeding > Je darmstelstel is belangrijk om jouw hormonen in balans te houden. Om te zorgen dat jouw darmstelsel gezond blijft, kan je hier probiotica supplementen voor slikken. Drink ook voldoende water, zodat gifstoffen jouw lichaam kunnen verlaten.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke ingrediënten in plaats van bewerkt voedsel dat acné kan veroorzaken.

 

- Supplementen > Naast het innemen van probiotica voor darmgezondheid, zijn er ook meerdere supplementen die bijdragen aan een goede huid. Denk hierbij aan Vitamine A, B, C, D, Omega 3, Zink en Kurkuma.

 

Ook superfoods kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid enzymen, mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten bevatten.

 

In de Vegan eiwitpoeders van Green Harvey zit een superfood mix met o.a. Maca poeder dat erom bekendstaat dat het de huid verbeterd. Hierdoor profiteer je van zowel meer spiergroei, als tal van andere gezondheidsvoordelen.

 

- Huidverzorging > Het is belangrijk om ’s avonds en ’s ochtends een goede skincare routine te gebruiken. Hiervoor heb je meerdere stappen: reinigen, voorbereiden, verzorgen.

 

Specifiek ziet een 8 stappen skincare routine er zo uit:

 

  1. Reiniging
  2. Exfoliator
  3. Toner
  4. Essence
  5. Serum
  6. Oogcrème
  7. Gezichtscrème
  8. SPF (alleen ‘s ochtends)

 

Als je een minder uitgebreide skincare routine wilt, dan is een 5 stappen skincare routine ook mogelijk:

 

  1. Reiniging
  2. Exfoliator
  3. Serum
  4. Gezichtscrème
  5. SPF (alleen ’s ochtends)

 

Als je last hebt van acné is het goed om een exfoliator te gebruiken met Salicylzuur nadat je de huid hebt gereinigd. Dit staat er namelijk om bekend dat het puistjes, mee-eters, grove poriën en roodheid tegen gaat. Daarna is een serum en een hydraterende gezichtscrème goed om aan te brengen. ’S Ochtends is het ook erg belangrijk om als laatste stap een natuurlijke zonnebrand op te doen.

 

Wij raden aan om natuurlijke huidverzorging te gebruiken zonder parabenen, siliconen, sulfaten, en dergelijke.

 

 - Beweging > Voldoende beweging is goed voor de doorbloeding die zorgt voor de aanvoer van zuurstoffen en voedingsstoffen naar de lichaamscellen. Dit is belangrijk voor de huid. Ook zorgt beweging voor minder stress, waardoor je hormonen meer in balans blijven.

 

 - Hormooncoach > Als je merkt dat jouw hormonen uit balans zijn, dan kan je contact opnemen met een hormooncoach. Een hormooncoach helpt je om jouw hormonen weer in balans te krijgen door bijvoorbeeld de juiste voeding en andere factoren.