Last van een slechte vertering of een opgeblazen gevoel? Lees hier 8 manieren om jouw spijsvertering te bevorderen!

8 manieren om jouw spijsvertering te bevorderen!

 

Last van een slechte vertering of een opgeblazen gevoel? Lees hier 8 manieren om jouw spijsvertering te bevorderen!

 

Wat is dat onprettig he… Je bent je dagelijkse activiteiten aan het doen, maar je hebt last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, slechte vertering en/of verstopping. Hierdoor zit je niet lekker in je vel en zeker ook met sociale gelegenheden erg vervelend.

 

Om deze klachten te verhelpen, zijn onderstaande tips erg relevant. Kijk welke punten jij kan verbeteren en verbeter jouw spijsvertering!

 

  1. Voeding

 

Jouw darmflora bevat goede en slechte bacteriën. De slechte bacteriën komen voornamelijk voort uit kunstmatige zoetstoffen en ander bewerkt voedsel.  Die slechte bacteriën zorgen ervoor dat jouw spijsvertering verslechterd, dat je een opgeblazen gevoel krijgt en wellicht ook diarree. Daarom is het erg belangrijk om jouw inname van bewerkt voedsel te limiteren.

 

Wat velen misschien niet weten, is dat de balans van onze bacteriën in de darmflora ook effect heeft op ons immuunsysteem, hormonale huishouding, mentale gezondheid en nog meer.

 

Goede bacteriën zorgen er juist voor dat ons voedsel beter wordt verteerd, vitamines worden opgenomen, jouw hormonale huishouding wordt ondersteund, dat jouw immuunsysteem wordt bevorderd en nog veel meer. Lees hier hoe jij jouw immuunsysteem kan versterken.

 

Goede bacteriën kan je vinden in natuurlijke producten, zoals voldoende groente of fruit, en dus niet in producten met ongezonde vetten en veel suikers.

 

Waarschijnlijk heb je er al van gehoord, maar vezels zijn erg belangrijk voor jouw spijsvertering en dan voornamelijk vezels van noten, bonen, groentes en bessen. Dit zijn onoplosbare vezels en zorgen voor een goede vertering.

 

Er zijn ook oplosbare vezels en die vezels zijn bijvoorbeeld te vinden in appels, havermout, bonen en citrusvruchten. Deze vezels staan erom bekend dat ze water zuigen in de darmen en daarom zorgen voor een voller gevoel/geen constipatie.

 

Zorg ervoor dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt en juist geen verzadigde vetten. Verzadigde vetten zie je bijvoorbeeld veel in gefrituurd eten en die vetten zorgen juist voor problemen omtrent jouw spijsvertering.

 

Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat je spijsvertering wordt bevorderd, helpen ontstekingen tegen te gaan en zorgen ervoor dat je essentiële voedingsstoffen uit jouw eten opneemt. Goede vetten vind je bijvoorbeeld in: noten, zalm, chia zaadjes en lijnzaad.

 

  1. Drink voldoende

 

Het is erg belangrijk om voldoende te drinken als je jouw spijsvertering wilt bevorderen. 2-3 liters water per dag, in combinatie met voldoende vezels, doet wonderen voor jouw spijsvertering.

 

Niet voldoende water drinken, is namelijk een van de grootste factoren waarom je constipatie krijgt.

 

Het beste is om cafeïne en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Cafeïne en alcohol zorgen ervoor dat water in jouw lichaam wordt verwijderd en kan zorgen voor problemen omtrent jouw spijsvertering.

 

  1. Verminder stress

 

Zelfs als je gezond eet, kan veel stress ervoor zorgen dat je de bacteriën in je darmflora worden veranderd waardoor je dus last krijgt van jouw spijsvertering. Naast dat je last van jouw spijsvertering kan krijgen door stress, kan stress er ook voor zorgen dat jouw immuunsysteem en hormonale huishouding veranderen/verslechteren.

 

Wat je wellicht niet weet, is dat jouw darmflora en brein nauw met elkaar zijn aangesloten. Wanneer je dus mentaal erg veel stress ervaart, dan zal jouw lichaam niet goed kunnen rusten zodat jouw spijsvertering goed verloopt.

 

Het is natuurlijk lastig om jouw stress weg te laten gaan, maar er zijn wel meerdere manieren hoe je met stress om kan gaan. Dit doe je bijvoorbeeld door een stuk te wandelen, te mediteren en door uit te schrijven waar je mee zit zodat je het probleem kan relativeren of er een oplossing voor kan vinden.

 

  1. Eet langzaam

 

Wanneer je heel gehaast en snel eet, dan zal jouw lichaam niet voldoende speeksel en enzymenaanmaken, die nodig zijn voor het afbreken van voedsel. Ook kan het risico op bacteriële overgroei van stukken eten die niet goed zijn verteerd groter worden.

 

Het is dus belangrijk om rustig te eten, zodat jouw spijsvertering zijn werk goed kan doen.

  

  1. Beweeg regelmatig

 

Wanneer je sport, gaat jouw hartslag omhoog en wordt jouw bloedsomloop dus sneller. Hierdoor krijgen de organen in jouw spijsverteringsstelsel de voedingstoffen die ze nodig hebben om zo goed mogelijk te functioneren.

 

Dit kan door zo’n 3-5 keer per week te sporten, maar ook tussendoor een stuk wandelen of een andere activiteit doen helpt al enorm.

  

  1. Slaap voldoende

 

Jouw spijsvertering vraagt enorm veel energie. Daarom is het erg belangrijk dat je voldoende slaapt, zodat jouw spijsverteringsorganen de rust en het herstel krijgen om optimaal te functioneren.

 

Wanneer je dus niet genoeg slaap krijg, heeft dit een negatief effect op meerdere systemen in jouw lichaam. Probeer 8 uur slaap en regelmaat/consistentie omtrent jouw slaappatroon aan te houden.

  

  1. Kies voor een plantaardige eiwitpoeder

 

Om jouw spijsvertering te bevorderen, kan je erg veel baat hebben bij het overstappen naar een plantaardige eiwitpoeder.  In whey proteïne zit namelijk lactose (melksuiker) en dit staat erom bekend dat veel mensen hierdoor problemen krijgen met hun spijsvetering.

 

Daarnaast herken je door de volgende kenmerken ook dat je lactose intolerant bent: een opgeblazen gevoel en hormonale acne.

 

Daarom is het goed om op zoek te gaan naar een Vegan eiwitpoeder dat bij jou past. Onze eiwitpoederszijn 100% natuurlijk en bevatten zowel acacia vezels en spijsverteringsenzymen. Deze ingrediënten zorgen voor een goede vertering en de spijsverteringsenzymen zorgen er zelfs voor dat je de voedingsstoffen beter opneemt, waardoor je meer resultaat behaald. Ook zijn al onze Vegan eiwitpoeders gluten-, zuivel en sojavrij.

 

  1. Aanvullende supplementen

 

Om jouw darmflora te ondersteunen en te zorgen dat jij de juiste bacterie balans hebt, zijn er een aantal supplementen die hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan probiotica. Probiotica bevat grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld de lactobacillen en bifidobacteriën, overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm.

 

Probiotica zorgt voor een goede werking van jouw darmen en helpt ook om jouw immuunsysteem te verbeteren.